Mi a kapcsolat a cukorbetegség és az ínybetegség között?

Mi a kapcsolat a cukorbetegség és az ínybetegség között?

On March 31, 2023, Posted by , In healthblog, With No Comments

Mi a kapcsolat a cukorbetegség és az ínybetegség között?

A magas vércukorszint növelheti az ember kockázatát az ínybetegség kialakulásának. Az ínyfertőzések viszont növelhetik a vércukorszint szintjét, ami megnehezítheti a cukorbetegség kezelését.

A periodontális betegség, más néven ínybetegség, olyan állapotokra utal, amelyek befolyásolják az ínyeket, amelyek a szájban lévő lágy szövetek, amelyek támogatják a fogakat. A cukorbetegségben szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel élnek periodontális betegségben. A vércukorszint kezelésével és száj egészségének fenntartásával azonban a cukorbetegségben élő személy megakadályozhatja az ínybetegségeket.

Ebben a cikkben megvitatjuk a cukorbetegség és a periodontális betegség kapcsolatát, és megvizsgáljuk az ínyviszonyokat, amelyek gyakoriak a cukorbetegségben élő emberek körében.

Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a periodontális betegség között?

Az American Dental Association (ADA) megjegyzi, hogy a cukorbetegségnek és a periodontális betegségnek kétirányú kapcsolata van. Ez azt jelenti, hogy míg a magas vércukorszint növeli az ínybetegség kockázatát, az ínybetegség megnehezíti a vércukorszint szabályozását, potenciálisan növelve az ember A1C szintjét.

Ennek következtében a kutatás azonosította a kapcsolatot a periodontális betegség és a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények nagyobb kockázata között.

A cukorbetegség a nyál megváltoztatásával befolyásolhatja a száj egészségét. Ez a folyadék fontos szerepet játszik a száj kenésével, a törmelék elmosásával, a baktériumok növekedésének megakadályozásával, a szövetek védelmével, valamint a baktériumsavak és a fogszuvasodás elleni küzdelemmel. Az ellenőrizetlen cukorbetegség azonban a nyálmirigyek alacsonyabb mennyiségű nyálot eredményezhet. Ez a nyál több glükózt is tartalmazhat.

Ezek a nyálban bekövetkező változások szájszárazságot eredményeznek, ami arra ösztönzi a baktériumokat, hogy itt növekedjenek, és kombináljanak az ételekkel, hogy plakkot képezzenek. Ha egy személy nem távolítja el a plakkot, akkor a fogakra épülhet fel az ínyvonal közelében, és tatársá alakulhat. Ez a kemény anyag megköveteli a fogászati egészségügyi szakemberek kezelését. Eltávolítás nélkül a tartár periodontális betegséget okozhat.

A cukorbetegségben élő emberek nagyobb valószínűséggel intenzív gyulladásos reakciót mutatnak a baktériumokra. A magas vércukorszint szintén zavarja a sebgyógyulást, és növeli az íny károsodásának kockázatát, ami tovább növeli a fertőzések és az ínybetegségek valószínűségét.

Mint ilyen, az emberek, akik nem tudják egészséges tartományban tartani a vércukorszintjét, valószínűbb, hogy orális tüneteket tapasztalnak. Ezek magukban foglalhatják:

 • Fájdalom
 • Rossz lélegzet
 • Rágási nehézségek
 • Fogvesztés

A periodontális betegség a leggyakoribb fogászati állapot, amely a cukorbetegségben élőket érinti. Egyes források megjegyzik, hogy ez a cukorbetegségben szenvedők közel 22% -át érinti. Más kutatások azt is sugallják, hogy az Egyesült Államokban az 50 évesnél idősebb emberek csaknem egynegyede, akik cukorbetegségben szenvednek, súlyos fogvesztés tapasztalható, szemben a cukorbetegség nélküli személyek kb. 16% -ával.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő egyének nagyjából háromszor nagyobb valószínűséggel alakulnak ki fogászati problémákkal, amelyek a betegség nélkül. Az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő emberek szintén megnövekedett kockázatot jelentenek.

A cukorbetegségben szenvedő emberek gyakori fogászati problémái

Az ínybetegség az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb orális szövődmény a cukorbetegséggel kapcsolatban. Az ellenőrizetlen vércukrok növelik az ínybetegségek enyhe és súlyos állapotának növekedését. Azok a feltételek, amelyeket egy személy megtapasztalhat, a következők:

gingivitis

Az ínygyulladás az íny gyulladására removio szedése kattintson ide most utal, és gyakran az ínybetegség első stádiuma. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a plakk és a tartár a fogakon, az ínyvonal közelében halmozódik fel. Ez az íny irritációját és gyulladását eredményezi, ami kellemetlenséget okozhat, és az ínyek könnyen vérzéséhez vezethet.

Periodontitis

Periodontitis leírja az íny és a csontok fertőzését, amelyek támogatják a fogakat. Általában a kezeletlen ínygyulladás eredményeként fordul elő. Az ember ínyei elhúzódhatnak a fogaktól, kis zsebeket hagyva. A baktériumok beléphetnek ezekbe a zsebekbe, gum tályogot képezhetnek, és elkezdhetik az íny és a csont lebontását. Kezelés nélkül ez az állapot fogvesztést okozhat.

A cukorbetegséggel kapcsolatos egyéb lehetséges fogászati problémák a következők:

 • A szájszárazság, más néven Xerostomia
 • fogorvidékek
 • Szóbeli orális rigus
 • Irritáció a szájban, Burning South -szindróma néven ismert

Hogyan lehet a száj egészséges maradni

Az ADA kiemeli a jó gyakorlásának fontosságát Szájprizetés otthon, rendszeres fogorvosi kinevezésen részt vesz, és olyan életmód -döntéseket hoz, amelyek a száj egészségének javát szolgálhatják.

A jó száj egészségének fenntartására vonatkozó általános ajánlások a következők:

 • A fogakat naponta kétszer kb. Fogak naponta, fogselyem, interdentális kefék, orális öntözők vagy fapálcák használata
 • Változatos étrend fogyasztása, amely korlátozza az italokat és harapnivalókat hozzáadott cukorral
 • A rendszeres fogászati találkozókon való részvétel, hogy megakadályozza és az orális betegség kezelése

Az életmód megfontolása magában foglalhatja:

 • Fluoridot tartalmazó ivóvíz
 • A dohányzás elkerülése
 • Az orális piercingek, például a nyelvi piercingek elkerülése

Ezenkívül az ADA kiemeli a vércukorszint kezelésének fontosságát a jó szájhigiénés szempontjából. Ennek oka az, hogy a jó vércukorszint -szabályozás segíthet megelőzni az orális fertőzéseket és a szájszárazságot. A vércukorszint kezelésének elősegítésére szolgáló tippek között szerepel a gyógyszerek szedése, a tápláló, kiegyensúlyozott étrend fogyasztása és a rendszeres testmozgás.

Tudjon meg többet az íny egészséges állapotának megőrzéséről.

mikor vegye fel a kapcsolatot egy fogorvossal

A cukorbetegségben szenvedő emberek számára tanácsos rendszeresen ellátogatni a fogorvoshoz. Az American Diabetes Association azt javasolja, hogy az emberek évente kétszer vegyen részt a fogorvosi kinevezésen. Ha egy személy cukorbetegségben van, akkor ezt kommunikálnia kell a fogorvossal. Ezenkívül a fogorvosnak részletesebben kell megadniuk a cukorbetegséggel kapcsolatos problémákat, mely gyógyszereket vesznek igénybe, és mennyi ideig tartottak cukorbetegségük.

Ha valaki orális tüneteket észlel, például az ínyjük vörös és duzzadt vagy könnyen duzzad, akkor vegye fel a kapcsolatot egy fogorvossal, mivel ez jelezheti az ínybetegséget.

Összefoglaló

A cukorbetegségben szenvedő emberek megnövekedett az ínybetegség kockázata. A tartósan magas vércukorszint negatívan befolyásolhatja a száj egészségét és növeli az ínybetegséghez vezethet fertőzések kockázatát. Ezenkívül az ínybetegség megnehezítheti a vércukorszint szabályozását.

Az ember csökkentheti a periodontális betegség kockázatát azáltal, hogy egészséges tartományban tartja a vércukorszintjét, naponta kétszer fogmosni és fogselyemét fogva tartani, valamint rendszeres fogorvosi kinevezéseket folytathat.

 • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok
 • Táplálkozás/étrend

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból származnak, Tudományos kutatóintézetek, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

Comments are closed.